"

Веб-страницата https://www.mksport.eu, како и многу други, користи мали датотеки наречени колачиња за да ја персонализира вашата посета. Дознајте повеќе за колачињата и како можете да ги контролирате.

Оваа страница содржи информации за тоа што се колачиња, колачињата што се користат на оваа страница, како се вклучени и исклучени во прелистувачот, како експлицитно да се оневозможат колачиња за рекламирање од трети страни, како и некои корисни линкови за понатамошно читање на оваа тема. Ако страницата не ги дава информациите што ги барате или имате дополнителни прашања во врска со користењето колачиња во https://www.mksport.eu, пишете на webmaster@example.com.

Што е ""колачиња""?

Колачињата се мали текстуални датотеки зачувани од прелистувач (како што се Internet Explorer или Safari) на вашиот компјутер или мобилен уред. Тие им овозможуваат на сајтовите да складираат информации како што се кориснички параметри. Можете да ги гледате колачињата како „меморија“ на страницата, што овозможува да ги препознае корисниците и соодветно да одговори на нивните желби.

Бидејќи го почитуваме правото на приватност, можете да изберете да не дозволите одредени видови колачиња.

Постојат две главни категории колачиња:

  • Колачиња за сесии - исто така наречени преодни колачиња. Тие се бришат кога корисникот го затвора прелистувачот. Колачето за сесија се зачувува на привремена меморија и не се зачувува откако ќе се затвори прелистувачот или откако корисникот ќе се одјави (одјави).
  • Постојани колачиња - тие им помагаат на веб-страниците да ги запомнат вашите информации и поставки кога ќе ги посетите во иднина. Ова води до побрз и поудобен пристап, каде што не треба повторно да се најавувате со лозинка. Постојаните колачиња исто така може да вклучуваат колачиња поставени од веб-страница различна од онаа што корисникот ја посетува во моментов (познати како „колачиња од трета страна“), кои може да се користат анонимно за да се запаметат преференциите на корисникот.

Како оваа страница користи колачиња?

Посетата на страница може да создаде следниве видови колачиња:

  • Основни колачиња
  • Колачиња за ефикасност
  • Рекламирање колачиња и социјални мрежи

Некои од овие колачиња може да бидат поставени од трети страни.

Основни колачиња

Тие ви дозволуваат да ги поставите вашите параметри за колачиња и да пристапите до главните карактеристики на оваа веб-страница.

Тие исто така складираат одредени кориснички параметри за оваа страница, така што корисникот не мора да ги прилагодува секој пат кога ќе ја посетат страницата.

Колачињата за регистрација се креираат кога корисникот се најавува на оваа веб-страница со цел да не извести дали корисникот се најавил или не. Нашите сервери ги користат овие колачиња за да разберат во која сметка сте најавени и ви овозможуваат полесно да комуницирате со страницата.

Исто така, поставивме и други колачиња за да ви овозможат да ја користите страницата на начин на кој е дизајнирана: колачиња во кошничката и на листата на омилени производи (за да ви ги прикажеме производите што сте ги додале во кошничката или во листата на омилени) , колачиња за локализација (се користат за одредување на локацијата врз основа на вашата IP адреса со цел однапред да се пополнат одредени полиња потребни за регистрација или плаќање), колачиња за сесии создадени при пристап до страницата и автоматски избришани при затворање на прелистувачот (бара HTTP протокол или бара да пополните формулари или да комуницирате со специфични елементи на страницата, итн.), колачиња од апликации за разговор со клиенти кои ви овозможуваат да контактирате со нашиот тим за поддршка.

Без основни колачиња, нема да можеме да ги чуваме вашите параметри за колачиња и пристапот до одредени основни карактеристики на страницата, како што е нарачки, нема да се одвива во нормални услови.

Колачиња за ефикасност

Овие колачиња вклучуваат колачиња за изведба и колачиња за анализа на сообраќајот.

Тие ни овозможуваат да го измериме вкупниот сообраќај кон нашата веб-страница, да ги видиме изворите на посети, да добиеме информации за најмалку посетените страници и како корисниците комуницираат со страницата.

Ако не ги овозможите овие колачиња, нема да знаеме кога сте ја посетиле нашата страница и нема да можеме да ја следиме нејзината ефикасност.

Сите информации собрани од овие колачиња се собираат анонимно. Овие колачиња се поставени од трети страни за веб-аналитички услуги (на пр. Google Analytics).

Ако не ги овозможите овие колачиња, нема да знаеме кога сте ја посетиле нашата страница и нема да можете да ја следите неговата ефикасност.

Рекламирање колачиња и социјални мрежи

Тие можат да бидат поставени на нашата страница преку рекламните услуги што ги користиме или преку услугите за социјални медиуми.

Тие можат да се користат од овие компании за да ги профилираат вашите интереси и да ви покажат релевантни реклами на други страници.

Ако не ги овозможите овие колачиња, можеби нема да можете да видите одредени релевантни реклами и содржини.

Тие можат да доаѓаат од трети страни, како што се рекламни услуги (AdSense, AdWords), социјални мрежи (Фејсбук, Твитер) и многу повеќе.

Оваа веб -страница нема пристап до колачиња поставени од трети страни и трети страни немаат пристап до колачиња поставени од оваа веб-страница. На пример, кога споделувате содржина преку копче за социјални медиуми, вашата услуга ќе ја следи само оваа услуга.

Како можам да ги исклучам колачињата?

Можете да го исклучите прелистувачот да прифаќа колачиња или да го спречите да прифаќа колачиња од одредена веб-страница.

Сите модерни прелистувачи имаат поставки за колачиња. Поставките обично се наоѓаат во менито ""опции"" или ""алатки"" во прелистувачот. Следните врски може да бидат корисни за да ги разберете овие поставки. Во спротивно, користете го менито ""Помош"" во прелистувачот за повеќе детали.

Корисни врски

Ако сакате да дознаете повеќе за колачињата и нивната употреба на Интернет, можете да ги отворите следниве корисни линкови:

"